پنج شنبه , ۹ فروردین ۱۴۰۳

مبانی نظری و پیشینه تحقیق طرحواره های هیجانی

در این پست از آزمودنی به معرفی پیشینه تحقیق طرحواره های هیجانی می پردازیم، با ما همراه باشید.

برشی از متن مبانی نظری 

مفهوم هیجان

عواطف از بزرگترین نعمت های الهی اند که در انسان به ودیت نهاده شده، زندگی بدون آن ها، بی روح، تیره و ماشینی می نماید. و سلامت روانی و عقلانی انسان ها تا حد زیدی به سلامت عاطفی و هیجانی وابسته است. وضعیت عاطفی می تواند قضاوت های فرد در مورد رفتارهای خود و دیگران و نیز نحوه برخوردهای اجتماعی وی را تحت تاثیر قرار دهد.

جلوه های هیجانی نقش های متفاوتی ایفا می کنند؛ از جمله اینکه به عنوان وسیله ای برای برقراری ارتباط با دیگران به کار می روند و فرد می تواند از طریق آن ها اطلاعاتی را در مورد احساسات، نیازها و امیال خود به دیگران منتقل نماید. از سوی دیگر نیز ما یا می گیریم پیام های هیجانی دیگران را بخوانیم، بازشناسی کنیم و طبق آن ها رفتاری مناسب انجام دهیم (قدیری، ۱۳۸۴).

طی سالیان به خاطر پیچیدگی زیاد هیجان، تعاریف مختلفی از آن ارائه شده است. پل کلینجا و آن کلینجا (۱۹۸۱) تعریفی را ارائه کرده اند که عناصر اصلی تعاریف قبلی را شامل می شود. بر طبق این تعریف هیجان حاصل تعامل بین عوامل ذهنی، محیطی و فرایندهای عصبی و هورمونی است. آنها در تاید این تعریف، نکات زیر را مطرح می کنند:

  1. هیجان ناشی از تجاربی عاطفی مثل لذت و ناراحتی است.
  2. هیجان ها باعث می شوند تا فرد تبیین های شناختی خلق کند.
  3. هیجان ها باعث انواع سازگاری های درونی مثل بالارفتن ضربان قلب می شود.

مدل فرا-هیجان

گاتمن و همکارانش (۱۹۹۶) معتقداند یک مولفه مهم از اجتماعی شدن، شامل دیدگاه فلسفی والدین درباره هیجان یا همان مقوله ای است که والدین آن را «فلسفه فرا-هیجانی» می نامند. به طور اخص، برخی از والدین تجربیات کودک از هیجان ها و ابراز هیجان ها (مانند خشم، غم، یا اضطراب) توسط وی را نوعی رویداد منفی قلمداد می کنند که باید از آن اجتناب کرد.

این دیدگاه های هیجانی منفی، در تعاملات والدین به دیگران منتقل می شوند، مانند آنکه والد مربوطه نسبت به هیجان های کودک بی اعتنا خواهد بود یا از آنها انتقاد خواهد کرد و یا طاقت خود را در اثر آنها از دست خواهد داد.

گاتمن و همکارانش (۱۹۹۶) در نقطه مقابل ایین سبک های اجتماعی شدن هیجانی دردسر ساز، نوعی سبگ مربی گری هیجان را شناسایی کردند که شامل موارد زیر است: توانایی تشخیص سطوح حتی پایینی از شدت هیجانی، قلمداد کردن این هیجان های ناخوشایند به عنوان فرصتی برای ایجاد صمیمیت و انجام حمایت، کمک به کودک در راستای برچسب زنی هیجان ها و افتراق دادن آنها از یکدیگر، و پرداختن به حل مساله با کودک مربوطه.

پژوهش های داخلی

پیرساقی، نظری، نعیمی، شفائی (۱۳۹۴) پژوهشی با هدف بررسی تعارض های زناشویی؛ نقش سبک های دفاعی و طرحواره‌های هیجانی انجام دادند. این پژوهش با هدف بررسی نقش سبک های دفاعی و طرحواره های هیجانی در تعارض های زناشویی انجام شد.

پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل والدین کودکانی بود که در سال ۹۳-۹۲ در مهد کودک های شهرستان اردبیل نگهداری می شدند.

فهرست مطالب این پیشینه تحقیق

  • طرحواره های هیجانی.. ۳
  • مفهوم هیجان. ۳
  • مدل فرا-هیجان. ۴
  • مدل درمان هیجان محور گرینبرگ.. ۵
  • مدل طرحواره هیجانی لی هی.. ۷
  • تایید تجربی الگوی طرحواره هیجانی.. ۱۱
  • مروری بر پژوهش های انجام شده در زمینه طرحواره های هیجانی.. ۱۳
  • پژوهش های داخلی.. ۱۳
  • پژوهش های خارجی.. ۱۵
  • منابع فارسی.. ۱۶
  • منابع لاتین.. ۱۹

مشخصات فایل ادبیات و پیشینه تحقیق روانشناسی: طرحواره های هیجانی

فرمت: doc (word)
تعداد صفحات:  ۲۲ (۹ صفحه منابع)
حجم فایل: ۱ MB
فهرست مطالب: دارد
پیشینه داخلی و خارجی: دارد
پاورقی مناسب: دارد
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
قابلیت ویرایش: دارد
ضمانت فایل: دارد

مطلب پیشنهادی

قوی بودن در برابر چالش‌ها: بررسی کلیات سرسختی در روانشناسی

سرسختی نشانه استقامت و تعهد  سرسختی یکی از مفاهیم مهم در روانشناسی است که به …