اختلال نقص توجه/ بیش فعالی اختلالی است که به صورت نشانه های تکانشگری، بیش فعالی و بی توجهی توصیف شده است و دارای سه زیر مجموعه ی مرکب، نقص توجه غالب و بیش فعالی – تکانشگری غالب می باشد که در این مطلب، آزمودنی به توضیح آن پرداخته است.
بیش فعالی اختلالی در کارکردهای اجرایی
پژوهش های دهه های اخیر حاکی از این هستند که این اختلال، به ویژه مشکلات توجهی اغلب تا بزرگسالی ادامه می یابند.
در سال های اخیر به نقصهای شناختی کودکان مبتلا به نقص توجه/ بیش فعالی توجه بیشتری شده و پژوهش های متعددی در این زمینه صورت گرفته است.
در نظریه های شناختی این اختلال به عنوان اختلال در کارکردهای اجرایی توصیف شده است.
اختلال توجه در کدام نواحی مغز رخ میدهد؟
بارکلی پنینگتون و اوزونوف پیشنهاد کرده اند مشکلاتی که کودکان مبتلا به نقص توجه/ بیش فعالی در کارکردهای اجرایی نشان میدهند مربوط به لوبهای فرونتال است.
لوب پیشانی دوره ی خیلی طولانی از رشد پس از تولد را نسبت به سایر نواحی مغز انسان دارد و با تغییرات قابل توجه در تراکم سیناپسی و میلینی حتی در سال های نوجوانی نیز، این رشد ادامه دارد.
به همین خاطر، لوب فرونتال بخشی از مغز است که در اغلب موارد همراه با رشد تواناییهای شناختی در طی کودکی همراه است.
بنابراین چندین اختلال رشدی متفاوت که همراه با نشانه های رفتاری هستند، گفته می شود به بیماران بزرگسال با آسیب اکتسابی قشر پیشانی شباهت دارند.
مطالعات تصویربرداری ساختاری و کارکردی مغز از این عقیده که لوب پیشانی در اختلال نقص توجه/ بیش فعالی درگیر است حمایت می کنند.
کارکردهای اجرایی فرآیندهای ذهنی هستند که خود کنترلی لازم برای دستیابی به هدف را ممکن می سازند (ورت و همکاران، ۲۰۰۶).
بیش فعالی و مشکلات حافظه
پژوهشگران بر سر این مسأله توافق دارند که حافظه ی فعال بخشی از مدل کارکردهای اجرایی است.
یکی از مشکلاتی که افراد مبتلا به اختلال دارند مشکلات حافظه است که برای سنجش و ارزیابی آن ابزارهای متعددی طراحی شده است که یکی از آنها اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی براساس مصاحبه بالینی با استفاده از پرسشنامه علایم مرضی CSI-4 و مقیاس ارزیابی والدین کانزر تشخیص داده می شود.
یکی از نشانه های برجسته کودکان متبلا به این اختلال، اختلال حافظه است که برای ارزیابی و سنجش آن از آزمون حافظه بصری کیم کاراد استفاده می شود.
هر یک از این ابزارهای مناسب برای اندازه گیری بیش فعالی را میتوانید از بخش زیر دانلود نمایید.
ابزارهای سنجش بیش فعالی: