چهارشنبه , ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

آموزش اثر بخش چیست و نقش معلمان در روانشناسی تربیتی

ارائه آموزش هایی با کیفیت به دانش آموزان، نیاز به دانستن اینکه آموزش اثر بخش چیست توسط معلمان دارد که این مبحث در روانشناسی تربیتی به خوبی تشریح شده است. در این پست آزمودنی به روشهای اثر بخش بودن آموزش های یک معلم میپردازد، تا انتها همراه ما باشید.

تدریس: هنر و علم

برای موفق شدن در کار معلمی باید هم هنر داشت و هم علم. بدون وجود هر یک از این دو، نمیتوان معلم موفقی شد (نیومن، ۲۰۰۳).

رشته روانشناسی تربیتی قسمت اعظم دانش خود را از نظریه ها و تحقیقات روانشناسی گرفته است.

برای مثال، نظریه های ژان پیاژه، ویگوتسکی در ابتدا به منظور افزایش دانش معلمان در مورد روش های آموزش کودکان به وجود نیامدند.

این رشته همچنین بخشی از دانش خود را از نظریه ها و تحقیقاتی که توسط روانشناسان تربیتی مطرح و کار شده، کسب کرده است.

روانشناسان تربیتی، همچنین میدانند که تدریس گاهی اوقات جدای از اصول و روش های علمی است و مستلزم به بداهه گویی و خود انگیختگی است.

به عنوان یک علم، هدف روانشناسی تربیتی این است که شما را با نوعی روش تحقیق آشنا سازد که بتوانید از آن به نحوی اثر بخش در موقعیت های آموزشی استفاده کنید.

با این حال، تدریس، نوعی هنر نیز هست. علاوه بر آنچه شما از تحقیق می آموزید، پیوسته قضاوت های مهمی را در کلاس بر اساس مهارت ها و تجارت شخصی تان و نیز عقل جمعی دیگر معلمان خواهید داشت.

مطالب مرتبط: Anchorپروپوزال آماده رشته روانشناسی با عنوان اثربخشی آموزش مهارت ارتباط موثر و حل مسئله

 

آموزش اثر بخش

آموزش اثر بخش به خاطر پیچیدگی آموزش و تفاوت های فردی دانش آموزان، شبیه یک جوراب ” تک سایز و مناسب همه” نیست (دیاز، ۲۰۰۱).

معلمان باید بر انواع دیدگاه ها و راهبرد ها تسلط داشته و در استفاده از آنها، انعطاف پذیر باشند.

این موضوع مستلزم دو نکته کلیدی است: ۱٫ دانش و مهارت های حرفه ای و ۲٫ تعهد و انگیزش

 

دانش و مهارت های حرفه ای

معلمان اثر بخش، بر موضوع اصلی و مهارت های آموزشی تسلط خوبی دارند. آنها دارای راهبردهای آموزشی، روش های تدوین هدف، برنامه ریزی آموزشی و مدیریت کلاس درس بسیار خوبی هستند.

آنها میدانند چگونه انگیزش ایجاد کرده، ارتباط برقرار ساخته و به طور موثری با دانش آموزان متعلق به زمینه های فرهنگی مختلف، کار کنند.

این معلمان همچنین، به سطح استفاده مناسب و فناوری در کلاس درس واقف اند.

 

مهارت در موضوع اصلی

در دهه گذشته، در اغلب تحقیقات دانش آموزان یکی از ویژگی های معلمان اثر بخش را داشتن مهارت در موضوع درس ذکر کرده اند.

داشتن یک درک فکورانه، انعطاف پذیر و مفهومی از موضوع اصلی برای اثر بخش بودن مهمتر از حفظ کردن حقایق محض، اصطلاحات و مفاهیم کلی است.

همچنین لازم است که معلمان در زمینه ی سازمان دادن اندیشه ها، ارتباط برقرار کردن بین اندیشه ها، روشهای اندیشیدن و بحث کردن، الگوهای تغییر در یک رشته علمی، عقاید در مورد یک رشته علمی و توانایی انتقال باورهایی از یک رشته به رشته علمی دیگر، آگاهی داشته باشند.

 

راهبردهای آموزش

در فلسفه تعلیم و تربیت ویلیام جیمز و جان دیویی، اصل سازنده گرایی محور آموزش محسوب میشود. سازنده گرایی بر این مساله تاکید دارد که افراد دانش و درک خود را فعالانه میسازند.

در دیدگاه سازنده گرایی، معلمان نباید تلاش کنند اطلاعات را به آسانی وارد ذهن کودکان نمایند، بلکه، کودکان باید تشویق شوند تا دنیای خود را کشف کنند، در جستجوی دانش باشند، تامل کنند و به طور انتقادی فکر کنند (بروکس، ۲۰۰۱).

امروزه روند اصطلاحات آموزشی به طور روزافزون به سمت آموزش با چشم اندازی سازنده گر است. آنچه تاکنون در آموزش و پروش متداول بوده، این است که دانش آموزان فراگیرانی منفعل هستند که باید اطلاعات مرتبط و نامرتبط را طوطی وار حفظ کنند. سازنده گرایی همچنین بر همکاری، یعنی تلاش مشترک کودکان برای دانستن و فهم، تاکید دارد (گاوین، ۲۰۰۱).

یک معلم با فلسفه آموزش سازنده گرا، کودکان را مجبور نخواهد کرد اطلاعات را طوطی وار حفظ کنند، بلکه به آنها فرصت هایی خواهد داد که به طور معنی داری دانش را ساخته و مواد آموزشی را درک نمایند.

با وجود این، هر کس دیدگاه سازنده گرایی را نمی پذیرد. برخی مربیان سنتی اعتقاد دارند که معلم باید یادگیری کودکان را بیش از آنچه در دیدگاه سازنده گرا مطرح است، جهت داده و کنترل کنند.
آنها همچنین بر این باورند که سازنده گرایان تمرکز کافی بر تکالیف تحصیلی نداشته یا انتظارات بسیار بالایی برای پیشرفت کودکان دارند.

برخی متخصصان روانشناسی تربیتی معتقدند که شما از روند کنونی اصطلاحات آموزشی پیروی کرده و بیشتر از چشم انداز سازنده گرایی آموزش دهید و چه رویکرد آموزشی سنت مدار را بپذیرید، باید یک معلم اثر بخش باشید.

تا اینجا با مولفه های اصلی آموزش اثر بخش که یاری دهنده معلمان است، آشنا شدید. در قسمت نظرات پیام ها و نظرات شما را پذیرا هستیم.

مطلب پیشنهادی

روانشناسی تربیتی چیست و سه پیشگام آن در قرن بیستم کیست

در این پست از مرجع آزمون های سنجش روان به تعریف روانشناسی تربیتی و معرفی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه + 13 =